Antični Rimljani

Če si želite kaj več izvedeti o Starih Rimljanih, je to prava stran za vas! Za začetek bomo začeli z nekaterimi splošnimi dejstvi, ki jih verjetno vsakdo pozna.

Antični Rim je obstajal od leta 753 pr. n št. do leta 1453 po propadu vzhodnega dela Rimskega cesarstva ali Bizanca. Rim je šel iz manjše naselbine v najobširnejšo vladavino svoje dobe in na koncu v množico manjših držav. Za začetek si bomo pogledali obdobja, čez katera je šel Stari Rim.

Obdobja

Nastanek

Prvotno naselje naj bi ustanovil Romul leta 753 pr. n. št. Arheološke najdbe potrjujejo nastanek večjega mesta v tem obdobju. 

republika 

To je bilo najuspešnejše obdobje civilizacije, saj je država dosegla hegemonijo nad Sredozemljem in začela delati zakonodajo. To obdobje je trajalo 243 let. 

cesarstvo

V tem času je teritorij Rima obsegal večji razpon kot kadarkoli prej. Rimski cesarji so tekmovali v gradnji javnih poslopij in vil. 
Ko je cesar Teodozij umrl, sta njegova sinova Honorij in Arkadij prevzela vodenje vsak svoje polovice države. Takrat nista nameravala deliti cesarstva, vendar so v postavljanju mejnih črt imele velik vpliv različne kulture in perspektive med vzhodom in zahodom. Ker so vpadi barbarov in plenjenje Rima povzročili propad zahodnega dela, so vzhodnjaki proglasili. da je zdaj samo vzhodna polovica rimskega cesarstva. Uradno leto propada zahodnega dela Rimskega cesarstva je bilo leto 467, ko je poveljnik Odoaker odstavil rimskega cesarja Romul Avgustula je predal krono bizantinskemu cesarju. Vzhodni del je preživel še tisočletje, vendar se je preimenoval v bizantinsko civilizacijo.

Družba

Največje mestno središče v cesarstvu je bil Rim, ki je štel približno 450000 do 1 milijon prebivalcev. Pričakovana življenjska doba je bila 28 let.

pravo

Korenine prave v Rimu so se začele v Zakoniku dvanajstih plošč, ki so bile objavljene leta 449 pr. n. št. Rimsko pravo se je ohranilo v Bizantinskem cesarstvu in je bila osnova kasnejših podobnih kodifikacij. Imeli so zakone za vse državljane, tujce in vsem bitjem. 

razredna struktura

Bila je hierarhična, sužnji na dnu, svobodnjaki nad njimi in svobodno rojeni na vrhu. Svobodni državljani so bili razdeljeni po razredih, in sicer na Patricije in Plebejce. Pomembnejša je postala vojaška družba, najbogatejši in najvišji razred so bili senatorji, ki so prevladovali v politiki, nato konjeniki (vojaki) in na dnu državljani, ki niso imeli lastnine. Moč glasovanja je bila odvisna od razreda, državljani so se vpisovali v plemena, bogatejši so imeli manj članov kot revni, glasovanje je potekalo po razredih od zgoraj navzdol, zato nižji razred sploh niso mogli oddati svojih glasov.
Ženske niso bile v celoti obravnavane kot državljanke in niso smele sodelovati v politiki. Njihove pravice so se postopoma širile, vendar še vedno niso dobile volilne pravice.
Zavezniška mesta so dobila latinske pravice, nekateri prebivalci pa so lahko postali rimski državljani. Večina rimskih zaveznikov je dobila državljanstvo po zavezniški vojni.

izobraževanje

V času zgodnje republike ni bilo javnih šol, zato so fante branja in pisanja učili izobraženi sužnji, učili pa jo jih o kmetijstvu, vojskovanju in rimskih tradicijah. Kasneje so starši fante in dekleta pošiljali v zasebne šole, kjer so je učitelj učil osnove branja, pisanja in aritmetike do 11. leta. Po 12. letu starosti so šli v srednje šole, kjer jih je učitelj učil o grški in rimski literaturi. Izobraževanje je učence vodilo na pravno pot.

vlada

Sprva so Rim vodili kralji, oblast pa je bila verjetno absolutna, poleg kralja pa je bil še rimski senat in zbor duhovniškega kolegija. Rimske zakone in kandidate so sprejemali z glasovanjem.

V Republiki je imel senat dejansko oblast , vendar nobene prave zakonodajne pristojnosti; tehnično je bil le svetovalni svet. Ker pa so bili senatorji posamezno zelo vplivni, je bilo težko doseči karkoli proti kolektivni volji senata. Cenzorji so med izbranimi patriciji izbrali nove senatorje, ki bi lahko tudi odstranili senatorja s svojega urada, če bi ga našli ‘moralno pokvarjenega’; obtožnica, ki bi lahko vključevala podkupovanje ali, kot je veljalo pod Katom starejšim, javno objemanje svoje žene. Pozneje so kvestorji v okviru reform diktatorja Sule postali avtomatično člani senata, čeprav večina njegovih reform ni preživela. Republika ni imela ustaljene birokracije in je pobirala davke s prakso davčnega kmetovanja. Vladne položaje, kot so kvestor, edil ali prefekt, je financiral nosilec funkcije. Da noben državljan ne bi pridobil preveč moči, so bili vsako leto izvoljeni novi sodniki in so si morali deliti oblast s sodelavcem. Na primer, v normalnih pogojih sta najvišjo avtoriteto imela dva konzula. V nujnih primerih bi lahko imenovali začasnega diktatorja. Po vsej Republiki je bil upravni sistem večkrat revidiran, da bi izpolnil nove zahteve. Na koncu se je izkazalo za neučinkovito za nadzor nad vse bolj razširjeno prevlado Rima in prispevalo k ustanovitvi Rimskega cesarstva.

V zgodnjem cesarstvu se je ohranila republikanska oblika vladanja. Rimski cesar je bil predstavljen kot samo ali ‘prvi državljan’, senat pa je dobil zakonodajno moč in vse pravne pristojnosti, ki so jih prej imele ljudske skupščine. Vendar je vladavina cesarjev postajala vse bolj avtokratska, zato se je senat spremenil v svetovalni organ, ki ga je imenoval cesar. Cesarstvo ni podedovalo ustaljene birokracije od republike, saj republika razen senata ni imela stalnih vladnih struktur. Cesar je imenoval pomočnike in svetovalce, vendar je državi primanjkovalo veliko institucij, kot je centralno načrtovani proračun. Nekateri zgodovinarji to navajajo kot pomemben razlog za propad Rimskega cesarstva.

Vojska

Zgodnja rimska vojska (približno 500 pred našim štetjem) je bila, tako kot druge sodobne mestne države, na katere je vplivala grška civilizacija, državljanska , ki je izvajala taktiko hoplitov. Bila je majhna (število svobodnih moških vojaške starosti je bilo takrat približno 9000) in organizirana v petih razredih , trem so zagotavljali hoplite in dva sta oskrbovala lahko pehoto. Zgodnja rimska vojska je bila taktično omejena in njena naloga v tem obdobju je bila v bistvu obrambna.[14]

Rimljani so do 3. stoletja pred našim štetjem opustili hoplitno formacijo v prid prožnejšemu sistemu, v katerem bi lahko manjše skupine 120 (ali včasih 60) mož, imenovanih maniples, bolj samostojno manevrirale na bojišču. Trideset maniplov, razporejenih v treh linijah s podpornimi četami, je predstavljalo legijo, skupaj od 4000 do 5000 mož.

Zgodnja republikanska legija je bila sestavljena iz petih odsekov, od katerih je bil vsak opremljen drugače in je imel drugačna mesta v formaciji: tri linije težke pehote ,sile lahke pehote in konjenica . Z novo organizacijo je prišla nova usmeritev v ofenzivo in veliko bolj agresivna drža do sosednjih mestnih držav.

Z nazivno polno močjo je zgodnja republikanska legija vključevala 4000 do 5000 mož: 3600 do 4800 težka pehota, nekaj sto lahka pehota in nekaj sto konjenikov. Legije so bile pogosto bistveno premajhne zaradi neuspeha pri zaposlovanju ali po obdobjih aktivne službe zaradi nesreč, bojnih žrtev, bolezni in opustošenja. Med državljansko vojno so bile Pompejeve legije na vzhodu v polni moči, ker so jih pred kratkim novačili, Cezarjeve legije pa so bile po dolgo aktivni službi v Galiji pogosto precej pod nominalno močjo. Ta vzorec velja tudi za pomožne sile.

Do poznega republikanskega obdobja je bil tipični legionar državljan lastnik-kmet iz podeželskega območja , ki je služil za posebne (pogosto letne) akcije in je dobavljal svojo opremo in v primeru konjenik, lastnega konja. Do leta 200 pred našim štetjem je povprečni kmet (ki je preživel) lahko sodeloval v šestih ali sedmih akcijah. Osvobojeni in sužnji (ne glede na prebivališče) in meščani niso služili, razen v redkih nujnih primerih.

Po letu 200 pred našim štetjem so se gospodarske razmere na podeželju poslabšale, saj so se povečale potrebe po delovni sili, tako da se je premoženjska usposobljenost za služenje postopoma zniževala. Začetek z Gajem Marijem leta 107 pred našim štetjem so bili državljani brez premoženja in nekateri mestni prebivalci  vključeni in opremljeni z opremo, čeprav večina legionarjev še vedno prihaja iz podeželskih območij. Služenje v vojski je postalo stalno in dolgo – do dvajset let, če so bile potrebne nujne razmere, šest ali sedem let je bilo najbolj značilno.

Z začetkom v 3. stoletju pred našim štetjem so legionarjem izplačevali  (zneski so sporni, toda Cezar je slavno ‘podvojil’ plačila svojim četam na 225 denarijev na leto), lahko so pričakovali plen in donacije (razdelitev plena po poveljnikih) iz uspešnih akcij in začeli v času Marija ob upokojitvi pogosto deliti zemljišča. Konjenica in lahka pehota, pripojena legiji , so bili pogosto rekrutirani na območjih, kjer je legija služila. Cezar je iz nedržavljanov v Čezalpski Galiji oblikoval V. legijo Alaudae, ki je služila v pohodih v Galijo. V času cesarja Avgusta je bil ideal državljan-vojak opuščen in legije so postale popolnoma profesionalne. Legionarji so prejeli 900 sestercev na leto in ob upokojitvi lahko pričakoval 12.000 sestercev.

Ob koncu državljanske vojne je Avgust reorganiziral rimske vojaške sile, razpustil vojake in razpustil legije. Obdržal je 28 legij, razporejenih po provincah cesarstva. V času Principata se je taktična organizacija vojske še naprej razvijala. Auxilia je ostala neodvisna kohorta in legionarske čete so pogosto delovale kot skupine kohorte in ne kot polne legije. Nova vsestranska vrsta enot je združila konjenico in legionarje v eno samo formacijo. Lahko so bili nameščeni v garnizonih ali na postojankah in so se lahko sami borili kot uravnotežene majhne sile ali se združevali z drugimi podobnimi enotami kot večje sile velikosti legije. To povečanje organizacijske prilagodljivosti je pripomoglo k dolgoročnemu uspehu rimskih vojaških sil.

Cesar Galien (253-268 n. št.) je začel reorganizacijo, ki je ustvarila zadnjo vojaško strukturo poznega cesarstva. Galien je z umikom nekaterih legionarjev iz stalnih baz na meji ustvaril mobilne sile in jih postavil za strateško rezervo in na oddaljenosti od meja. Obmejne čete , nameščene na stanih bazah, so bile še naprej prva obrambna linija. Osnovna enota terenske vojske je bil polk, ali za pehoto in za konjenico. Dokazi kažejo, da je bila nominalna moč 1200 mož za pehotne polke in 600 za konjeniške, čeprav mnogi zapisi kažejo nižje dejanske številke vojaških enot (800 in 400).

Številni pehotni in konjeniški polki so delovali v parih pod poveljstvom comes. Terenske vojske so poleg rimskih čet vključile polke barbarov, ki so jih novačili iz zavezniških plemen in so bili znani kot foederati. Do leta 400 so polki foederatov postali stalno ustanovljene enote rimske vojske, ki jih je cesarstvo plačevalo in opremljalo, vodil jih je rimski tribun in se je uporabljal tako kot so se uporabljale rimske enote. Cesarstvo je poleg foederatov uporabljalo tudi skupine barbarov, da so se skupaj z legijami borili kot ‘zavezniki’ brez vključevanja v terensko vojsko. Pod poveljstvom prisotnih starejših rimskih generalov so jih na nižjih ravneh vodili njihovi častniki.

V zgodovini Rima se je vojaško vodstvo razvijalo. Pod monarhijo so hoplitne vojske vodili rimski kralji. Med zgodnjo in srednjo Rimsko republiko so bile vojaške sile pod poveljstvom enega izmed obeh izvoljenih konzulov leta. V poznejši Republiki so pripadniki rimske senatorske elite kot del običajnega zaporedja izvoljenih javnih funkcij, služili najprej kot kvestorji (pogosto postavljen kot namestniki terenskih poveljnikov), nato pa kot praetor. Najbolj nadarjenega, učinkovitega in zanesljivega podrejenega Juliju Cezarju v Galiji, Tita Labijena, je priporočil Pompej.

Oltar Domicija Ahenobarbusa, okoli 122 pred našim štetjem; oltar prikazuje dva vojaka rimske pehote, opremljena z dolgo skuto, in konjenika s svojim konjem. Vsi so prikazani v oklepu z verižnico.

Po izteku mandata kot pretor ali konzul, je lahko senat imenoval senatorja kot propraetor ali proconsul (odvisno od najvišje funkcije, ki je bila prej) za upravljanje tuje pokrajine. Več mlajših oficirjev (le do stopnje centuriona) so izbrali njihovi poveljniki iz svojih strank ali tisti, ki so jih priporočili politični zavezniki med senatorsko elito.

Pod Avgustom, katerega najpomembnejša politična prednostna naloga je bila, da se vojska postavi pod stalno in enotno poveljstvo, je bil cesar zakoniti poveljnik vsake legije, vendar je ta ukaz izvajal prek legata, ki ga je imenoval iz senatorske elite. V provinci z eno samo legijo je legat poveljeval legiji in je služil tudi kot deželni glavar, v provinci z več kot eno legijo pa je vsaki legiji poveljeval legat, legatom pa poveljeval deželni glavar (tudi legat, vendar višjega ranga). V kasnejših fazah cesarskega obdobja (začenši morda z Dioklecijanom) je bil avgustovski model opuščen. Deželnim glavarjem so bile odvzete vojaške oblasti, poveljstvo nad vojskami v skupini provinc pa je dobil general , ki ga je imenoval cesar. To niso bili več pripadniki rimske elite, ampak moški, ki so prišli skozi napredovanje in z veliko praktičnega vojskovanja. Z vse večjo pogostostjo so ti moški poskušali (včasih uspešno) uzurpirati položaje cesarjev, ki so jih imenovali. Zmanjševanje virov, vse večji politični kaos in državljanska vojna so Zahodno cesarstvo na koncu pustili ranljivo za napade in prevzem sosednjih barbarskih narodov.

O rimski mornarici je znano manj kot o rimski vojski. Pred sredino 3. stoletja pred našim štetjem so uradniki,  poveljevali floti dvajsetih ladij, ki se je uporabljala predvsem za nadzor piratstva. Ta flota je bila izdana leta 278 n. št. in so jo nadomestile zavezniške sile. Prva punska vojna je od Rima zahtevala, da zgradi veliko floto in to v veliki meri s pomočjo in financiranjem zaveznikov. To zanašanje na zaveznike se je nadaljevalo do konca Rimske republike. Quinquereme je bila glavna bojna ladja na obeh straneh punskih vojn in je ostala osnova rimskih mornariških sil, dokler jih čas cezarja Avgusta ni nadomestil z lažjimi in bolj manevrirnimi plovili.

V primerjavi s triero je quinquereme dovoljevala uporabo mešanice izkušenih in neizkušenih posadk (prednost predvsem za kopenske moči), njena manjša gibčnost pa je Rimljanom omogočila, da sprejmejo in izpopolnijo taktiko vkrcavanja s četo približno 40 marincev namesto ovna. Ladji je poveljeval navarch, čin, enak centuriju, ki običajno ni bil državljan. V floti naj bi prevladovali nerimljani, mornarica je bila nerimska in ji je bilo v času miru dovoljeno atrofirati.

Podatki kažejo, da je rimsko mornarico do poznega cesarstva (350 n. št.) sestavljalo več flot, vključno z vojaškimi ladjami in trgovskimi plovili za prevoz in oskrbo. Vojaške ladje so bile jadralne galeje s tri do pet vrstami vesel. Baze flote so bila pristanišča, kot so Ravena, Arles, Akvileja, Misenum in ustje reke Somme na zahodu ter Aleksandrija in Rodos na vzhodu. Flotilje majhnih rečnih plovil, ki so temeljile na utrjenih rečnih pristaniščih ob Renu in Donavi. Da so ugledni generali poveljevali tako vojski kot floti, nakazujejo, da so mornariške sile obravnavali kot pomožno vojsko in ne kot samostojno službo. Podrobnosti strukture poveljstva in moči flote v tem obdobju niso dobro znane, čeprav so floti poveljevali prefekti.

Religija

Arhaična rimska religija, vsaj glede bogov, ni bila sestavljena iz pisnih pripovedi, temveč iz zapletenih medsebojnih odnosov med bogovi in ljudmi. Za razliko od grške mitologije, bogovi niso bili poosebljeni, temveč so bili nejasno opredeljeni sveti duhovi, imenovani numina (‘božanskost’). Rimljani so tudi verjeli, da ima vsak človek, kraj ali stvar svojo božansko dušo. V času Rimske republike je bila rimska vera organizirana po strogem sistemu duhovniških uradov, ki so jih imeli možje senatorskih rangov. Papeški kolegij je bil najvišje telo v tej hierarhiji in njegov glavni duhovnik Pontifex maximus je bil vodja državne vere. Svečeniki so skrbeli za kulte različnih bogov, medtem ko so avgurji zaupali, da bodo prevzeli razlago znamenj iz opazovanega vedenja ptic. Kralj svetega  je prevzel verske odgovornosti odpuščenih kraljev. V rimskem cesarstvu so bili cesarji poveličani, in cesarski kult je postajal vse bolj viden.

Ko se je stik z Grki povečeval, so se stari rimski bogovi vse bolj povezovali z grškimi bogovi. Tako je Jupiter postal enako božanstvo kot Zevs, Mars se je povezal z Aresom, Neptun pa s Pozejdonom. Rimski bogovi so prevzeli tudi atribute in mitologije teh grških bogov. V času cesarstva so Rimljani absorbirali mitologije osvojenih tem, kar je pogosto vodilo v situacije, v katerih so templji in duhovniki tradicionalnih italijanskih božanstev obstajali drug ob drugem s tujimi bogovi.

S cesarjem Neronom v 1. stoletju našega štetja je bila rimska uradna politika do krščanstva negativna, na v nekem trenutku so kristjane lahko kaznovali s smrtjo. Pri cesarju Dioklecijanu je pregon kristjanov dosegel vrhunec. Vendar je postala uradno podprta religija v rimski državi pod Dioklecijanovim naslednikom Konstantinom I. s podpisom Milanskega edikta leta 313 in je hitro postala prevladujoča. Vse religije, razen krščanstva, so bile leta 391 z ediktom cesarja Teodozija I. prepovedane.

tehnologija

Rimljani se lahko pohvalijo z impresivnimi tehnološkimi podvigi, saj je uporabili velik del izumov, ki so se izgubili v srednjem veku in bili ponovno ovrednoteni do 19. in 20. stoletja. Primer tega je izolacijsko steklo, ki je bilo ponovno izumljeno šele v 1930-ih. Številne praktične rimske inovacije so bile sprejete iz prejšnjih grških modelov. Napredek je bil pogosto razdeljen in je temeljil na obrti. Obrtniki so tehnologije varovali kot poslovne skrivnosti.

Rimski gradbeni in vojaški inženiring sta predstavljala velik del tehnološke superiornosti in zapuščine Rima ter prispevala k gradnji več sto cest, mostov, akvaduktov, kopališč, gledališč in amfiteatrov. Številni spomeniki, kot so Kolosej, Pont du Gard in Panteon, ostajajo kot dokaz o rimskem inženiringu in kulturi.

Rimljani so bili znani po svoji arhitekturi, ki je z grškimi tradicijami združena v ‘klasično arhitekturo’. Čeprav se je od grške arhitekture zelo razlikovala, si je Rim Grčijo močno sposodil, češ da se je držala strogih, oblikovalskih načrtov in razmerij. Razen dveh novih vrst stebrov, kompozitnih in toskanskih ter kupole, ki je izhajala iz etruščanskega loka, je Rim do konca Republike poznal razmeroma malo arhitekturnih novosti.

Appijska cesta, cesta, ki povezuje mesto Rim z južnimi deli Italije, ostaja uporabna še danes.

V 1. stoletju pred našim štetjem so Rimljani začeli široko uporabljati beton. Beton je bil izumljen v poznem 3. stoletju pred našim štetjem. To je bil močan beton, pridobljen iz vulkanskega prahu imenovanega pozolana in je kmalu izpodrinil marmor kot glavni rimski gradbeni material ter omogočil veliko drznih arhitekturnih oblik. V 1. stoletju pred našim štetjem je Vitruvij napisal De architectura, morda prvi celoten traktat o arhitekturi v zgodovini. V poznem 1. stoletju pred našim štetjem je Rim začel uporabljati steklopihaštvo kmalu po izumu v Siriji okoli leta 50 pr. n. št. Mozaiki so cesarstvo prevzeli potem ko so bili odkriti vzorci med akcijami Lucija Kornelija Sule v Grčiji.

Rimljani so v veliki meri gradili tudi z lesom, kar je povzročilo hiter propad gozdov, ki so obdajali Rim in večji del Apeninskih gora. Prvi dokazi o trgovanju z lesom na daljavo so iz odkritja lesenih desk, posekanih med letoma 40 in 60 n. št., ki prihajajo iz gorovja Jure na severovzhodu Francije in so končale več kot 1055 milj daleč, v temeljih razkošnega portika, ki je bil del velike bogate patricijske vile, v osrednjem Rimu. Predlagajo, da je les, dolg približno 4 metre, prišel v Rim po reki Tiberi z ladjami, ki so potovale po Sredozemskem morju od sotočja rek Saône in Rone v današnjem mestu Lyonu v sodobni Franciji.

S trdnimi temelji in dobro drenažo so bile rimske ceste znane po svoji vzdržljivosti in številni odseki rimskega cestnega sistema so bili še vedno v uporabi tisoč let po padcu Rimskega cesarstva. Gradnja obsežne in učinkovite potovalne mreže po celotnem cesarstvu je močno povečala moč in vpliv Rima. Omogočale so, da so se rimske legije hitro premestile, s predvidljivimi prehodi med ključnimi točkami cesarstva, ne glede na sezono. Te ceste so imele tudi ogromen gospodarski pomen, saj so utrdile vlogo Rima kot trgovskega križišča – izvor izreka vse ceste vodijo v Rim. Rimska vlada je ohranila sistem potnih postaj, ki so oskrbovale kurirje v rednih presledkih po cestah in vzpostavile sistem konjskih zamenjav, ki je omogočal odpošiljanje do 80 km na dan.

Rimljani so zgradili številne akvadukte za oskrbo z vodo v mestih in industrijskih krajih ter za pomoč pri njihovem kmetijstvu. Do 3. stoletja je mesto Rim oskrbovalo 11 akvaduktov v skupni dolžini 450 km. Večina akvaduktov je bila zgrajena pod površjem, le majhni deli nad tlemi podprti z loki. Včasih, ko je bilo treba prečkati doline, globlje od 500 m, so se za prenos vode po dolini uporabljali obrnjeni sifoni.

Rimljani so dosegli tudi velik napredek pri sanitarijah. Rimljani so bili še posebej znani po javnih kopališčih, imenovanih terme, ki so jih uporabljali tako v higienske kot družabne namene. V mnogih rimskih hišah so bile sanitarije na splakovanje in vodo iz pipe, za odtok pa kanalizacijo. Za odvoz odpadkov v reko Tibero je bil uporabljen zapleten kanalizacijski sistem Cloaca Maxima.

Nekateri zgodovinarji domnevajo, da so svinčene cevi v kanalizacijskih in vodovodnih sistemih povzročile široko zastrupitev s svincem, kar je prispevalo k upadu natalitete in splošnemu razpadu rimske družbe, ki je vodil do padca Rimskega cesarstva. Vsebnost svinca je bila zmanjšana, ker pretoka vode iz akvaduktov ni bilo mogoče izklopiti; neprekinjeno je tekla skozi javne in zasebne odtoke v kanalizacijo, saj je bilo v uporabi le nekaj pip. Tudi drugi avtorji so nasprotovali tej teoriji in poudarili, da so bile rimske cevi za vodo debelo obložene z nanosi, ki bi preprečevali, da bi se svinec izločal v vodo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja